Манол Пейков и каузата "Генератори за Украйна"

Манол Пейков е издател, преводач и инициатор на едни от най-успешните дарителски кампании в България – кампанията „Генератори за Украйна“ и текущата кампания за помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. И двете са организирани изцяло през неговия личен профил във Фейсбук, без много медиен шум.

За броени дни Пейков събра над 1 млн. лева за пострадалите от земетресението. За броени седмици каузата "Генератори за Украйна" обедини повече от 4000 дарители и събра над 1 млн. лева. Осигурени бяха над 400 генератора към януари. За да опишем мащаба на този успех, трябва да споменем, че към този момент българската държава беше дарила 1 генератор, Франция: 100, Япония: 260, Германия: 700, Европейската комисия: 800. Така Манол Пейков и доброволците около него не само "отсрамиха България", както пише в номинацията по-долу. Те ни помогнаха да видим колко голяма е страната ни.

Ето и номинацията, която получихме преди земетресението в Турция и Сирия.

Вашите Свободни електрони:
"Манол Пейков организира дарителство за страдащите в Украйна, както за закупуване на жизнено-необходимите генератори за страдалците от руската агресия, така и книги за българското малцинство в Урайна. По-съществено използване на интернет през миналата година, здраве му кажи! Този човек, заедно с доброволците, работещи за каузата Украйна, отсрамиха България."

_Следете дарителските кампании във Фейсбук страницата на Пейков: "._

Снимка: Манол Пейков / личен архив

0 Comments:

« всички номинации