Дишай, Димитровград

„Дишай, Димитровград“ е неформално гражданско обединение, създадено от активни граждани на Димитровград, които се борят за правото си да дишат чист въздух.

Вашите Свободни електрони:
"От май 2021 г. започва системното обгазяване на Димитровград със серен диоксид – газ, който причинява сериозни вреди на здравето. Обгазяванията съвпадат с възобновяване на работа на ТЕЦ „Марица 3“ – една от най-старите топлоелектрически централи в страната. Именно старите инсталации на централата редовно обгазяват града и целия регион.

Затова през последната една година гражданското обединение организира редица протести през своята Фейсбук група (с над 1.8 хиляди члена), информира обществеността за замърсяването на въздуха, сезира по мейл отговорни институции и използва всякакви правови средства, за да накара централата да инвестира в инсталациите си и да спре замърсяването. Същевременно дигиталната медия „Димитровград BG VESTI.NET“ отразява действията на обединението и осъществява проверки по сигнали.

Това съчетание от дигитални комуникации и действия на „Дишай, Димитровград“ води до прецендент в българската история! През април 2022 г. РИОСВ – Хасково спира дейността на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград заради нарушения на нормите за качество на въздуха и издава принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация. Това е първа подобна мярка в България за затваряне на голямо предприятие заради замърсяване и показва колко важни и адекватни са били действията на „Дишай, Димитровград“ през изминалата година. Решението идва след поредица от нарушения на Закона за опазване на околната среда и неспазване на условия в комплексното разрешително на предприятието.

Друг основен аргумент на екоинспекцията е, че от май 2021 г. до април 2022 г. в РИОСВ – Хасково са регистрирани 45 сигнала за нередности в ТЕЦ „Марица 3“. Към момента ТЕЦ „Марица 3“ не работи, но обжалва принудителната административна мярка в съда и делото е в ход.

Битката на димитровградчани за чист въздух продължава – да ги подкрепим!"

Научете повече за работата на "Дишай, Димитровград" тук: "Как активните граждани на Димитровград се изправиха срещу замърсителя ТЕЦ „Марица 3“",

Посетете профила на инициативата във Фейсбук
Изображение: Дишай, Димитровград

0 Comments:

« всички номинации