Гражданска инициатива "За Благоевград"

Вашите Свободни електрони:

"Неформалната гражданска инициатива За Благоевград бе създадена в началото на 2022 г. от 14 граждани на община Благоевград, обединени от желанието градът да се развива като богат, модерен и зелен град, в който местната власт да работи в полза на гражданите. За по-малко от година Фейсбук страницата на инициативата събра над 2700 последователи. Страницата е своеобразна гражданска платформа за представяне на гледната точка на благоевградчани по актуални местни проблеми за града и общината.

Конкретният повод за създаване на инициативата беше желанието да се проведе местен референдум срещу предложението на кмета на Благоевград да изтегли близо 20 млн. лв. заем за строителство на аквапарк и застрояването на единствения крайградски парк в града – Бачиново. Над 12 000 бяха събраните от инициативата подписи.

Същевременно членовете на „За Благоевград“ активно отстояваха своята гражданска позиция по различни актуални проблеми на града: незаконно строителство, поддръжка на зелените площи и детски и спортни площадки на открито, управление на отпадъците, вземане на непрозрачни решения от общинска администрация и общински съвет – Благоевград и др. За целта, през 2022 г. членовете на инициативата ползваха онлайн платформи и приложения за: подаване на над 30 запитвания по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), подаване на сигнали и становища до местни институции и областния управител на Благоевград.

В допълнение, членове на платформата ежемесечно наблюдават работата на комисиите към Общински съвет – Благоевград, присъстват на сесиите му и правят изказвания по актуални за местната общественост теми.

0 Comments:

« всички номинации