Носители през годините

2021 г.

• Награда на БлуЛинк: д-р Александър Симидчиев
• Наградата на публиката: Петромир Кънчев / Правосъдие за всеки

Д-р Александър Симидчиев в пулмолог, председател на сдружение "Въздух за здраве" и обществен комуникатор, защитник на здравословния начин на живот и общественото здраве в хармония с природата. "Конкретен повод за номинацията е групата във Фейсбук "За ваксините с д-р Симидчиев". В условията на масово неразбиране, манипулации и тиражиране на ненаучна и подвеждаща информация, д-р Симидчиев, с подкрепата на издателя Манол Пейков, систематично използва интернет и социалномрежовите комуникации за разпространяване на потвърдена от научния консенсус информация и повишаване на здравната грамотност." Повече информация ще намерите тук.

20212021-publika

2020 г.

 • Награда на БлуЛинк: Димитър Куманов
 • Наградата на публиката: Иво Божков и "Тоест"

Димитър Куманов, който получи наградата на БлуЛинк, "прави чудеса и използва интернет по наистина стратегически начин". За първи път в историята на наградите две от номинациите получиха равен брой гласове в публичното гласуване - 110. Така наградата на публиката беше връчена на Иво Божков и “Тоест”. Повече информация можете да намерите тук.

20202020-Ivo%20Bozhkov-publika%2012020-Toest-publika2svobodnoto-elektronche

2018 г.

 • Награда на БлуЛинк: Тома Белев
 • Наградата на публиката: разследващото интернет издание „Биволъ“

През последните години Тома Белев реално се е превърнал в Интернет медия - профилът му във Фейсбук е достоверен източник на информация и компас за ориентация в мътната и лепкава действителност за хиляди хора. „Биволъ“ се нареди сред номинираните за своите разследвания, които вадят наяве важни обществени проблеми. Повече информация можете да намерите тук.

20182018-publika

2017 г.

 • Награда на БлуЛинк: Кампания “Да спасим Кресненското дефиле“
 • Награда на публиката: Air BG

Кампанията за Кресна успешно използва възможностите на Интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ. Air BG получи наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигиталната карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация. Повече информация можете да намерите тук.

20172017-publika

2016 г.

 • Награда на БлуЛинк: Асоциация на европейските журналисти – България
 • Награда на публиката: Журналистката Мариета Димитрова

АЕЖ спечели наградата заради принципните си позиции по различни актуални и обществени въпроси, свързани с медийната Интернет среда в България, както и за приноса й към развитието на професионалните ценности на медиите в България. Разследващата журналистка от Благоевград Мариета Димитрова взе наградата на публиката с голяма преднина. Димитрова се нареди сред номинираните за наградата за своите журналистически разследвания на корупционни и порочни схеми, изпълняващи ролята на журналистката на коректив на властта. Повече информация можете да намерите тук.

20162016-publika

2015 г.

 • Награда на БлуЛинк: „Маргиналия”
 • Награда на публиката: „Правосъдие за всеки”

„Маргиналия” получи наградата за впечатляващото използване на Интернет като алтернативна и мощна платформа за публикуване на научни и журналистически материали в подкрепа на правата на човека и малцинствата. „Правосъдие за всеки” - за изключително навременната, вдъхновяваща и ефективна употреба на социалните мрежи и Интернет за постигане на върховенство на закона, справедливост, независим съд и ефективно правораздаване. Повече информация можете да намерите тук.

20152021-publika

2014 г.

 • Награда на БлуЛинк: Самуил Петканов / Не!Новините
 • Награда на публиката: Атанас Чобанов

Самуил Петканов за изданието „Не!Новините”, което хиперболизира сериозните проблеми от ежедневието в България в сфери като политиката и икономиката - с ирония, сарказъм, но никога с омраза, както твърди създателят му. През 2014 г. е връчена за пръв път и Наградата на публиката - първият лауреат е Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика „Биволъ”. Повече информация можете да намерите тук.

20142014-publika

2012 г.

 • Награда на БлуЛинк: За чиста България без шистов газ

Инициаторите на кампанията „За чиста България без шистов газ”, които с помощта на разнообразни инструменти в Интернет предизвикаха лавинообразна обществена реакция срещу фракинга, и в края на краищата направиха България първата европейска страна, наложила мораториум върху използването и проучването на шистов газ. Повече информация можете да намерите тук.

2012-2

2011 г.

 • Награда на БлуЛинк: България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!

Щаб на протестна кампания срещу промените в Закона за електронните съобщения "България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!", провел и организирал масова протестна кампания срещу присъединяването на България към Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Блогърът Асен Генов получи наградата от името на всички участници. Повече информация можете да намерите тук.

2011-2

2009 г.

 • Награда на БлуЛинк: Константин Дичев

Активистът Константин Дичев получи отличието за над 40 сигнала за злоупотреби, посегателства над околната среда и човешките свободи, бездействие и престъпно действие на държавни и общински институции и бизнес корпорации. По част от подадените от него сигнали са заведени дела и преписки и са наложени наказания.

2009